Tabletki solne są szeroko stosowane w gastronomii w celu zmiękczenia twardej wody

Wielu ludzi ma problem z osadzającym się kamieniem na sprzętach domowego użytku z powodu niewłaściwej wody. Kamień taki może powodować nie tylko szybsze zużycie wielu elementów, ale też awarie i usterki całych instalacji. Dotyczy to zarówno tak zwanego „małego” AGD, jak na przykład czajniki bezprzewodowe, ale i „dużego”, jak chociażby zmywarki do naczyń. Za wszystko oczywiście odpowiedzialna jest zbyt twarda woda, która zawiera taką ilość minerałów, że te osadzają się na wspomnianych elementach i z czasem sytuacja tylko się pogarsza.

Najgorsze jest to, że wody na dobrą sprawę się nie wybiera, tak jak przykładowo dostawcy gazu czy prądu, a jest się uzależnionym od sieci wodociągowej, do której jest się podpiętym w miejscu swojego zamieszkania. I o ile jeszcze zwykli domowi użytkownicy jakoś są w stanie ten problem przełknąć, o tyle prawdziwy kłopot mają różne firmy i przedsiębiorstwa, na przykład działające w gastronomii, gdzie sprzęty te chodzą praktycznie przez cały czas na okrągło. Gdyby firmy te nic z tą sprawą nie robiły, to na bieżąco padały by im wszystkie sprzęty, na co nie mogą sobie przecież pozwolić. Takie awarie generowały by ogromne koszty, nie mówiąc już o przestojach w działalności. Co więc robią? Zmiękczają tą wodę na tyle, na ile się da. Dobrze nadają się do tego celu tak zwane tabletki solne, czyli porcje specjalnie spreparowanej i przetworzonej soli kuchennej, które dodaje się do twardej wody po to, by ją zmiękczyć. Jest to rozwiązanie niezawodne, a przy tym stosunkowo tanie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>